article image

16 mai, 2023

Oana Vasiliu

Cât produce un sistem fotovoltaic de 3kW

Printr-un sistem fotovoltaic de 3kW, se generează în medie 4.000 kWh de energie electrică pe an, în funcție de zona unde se montează panourile, adică peste 300 kWh pe lună, suficient pentru o casă.

Printr-un sistem fotovoltaic de 3kW, se generează în medie 4.000 kWh de energie electrică pe an, în funcție de zona unde se montează panourile, adică peste 300 kWh pe lună, suficient pentru o casă.

Cât produce un sistem fotovoltaic este imposibil de menționat cu exactitate, însă se pot face estimări de producție și medii anuale. Majoritatea producătorilor de sisteme fotovoltaice au calculat media de 4.000 kWh pe an, cu mențiunea că în funcție de vreme, în unele zile va produce mai mult, în altele mai puțin.

Panourile fotovoltaice funcționează cu ajutorul luminii soarelui, ceea ce scade din start eficiența acestora seara și noaptea, în schimb compensează în lunile de primăvară și vară, când sistemul produce mult mai multă energie electrică, iar dacă iernile au zăpadă și temperaturi relativ constante, atunci și aceste luni vor contribui la mărirea numărului de kW.

Cât privește reducerea facturilor cu ajutorul unui sistem fotovoltaic de 3kW, experții apreciază că aceasta ar putea avea valori între 30-70%, cu un kit fotovoltaic on-grid, prin care energia în exces produsă este injectată în rețea și compensează parțial cheltuiala cu facturile de energie.

De luat în considerare este și intervalul orar la care gospodăria are nevoie de cea mai multă energie electrică: dacă majoritatea activităților sunt concentrate în timpul zilei, atunci sistemul fotovoltaic poate răspunde cu succes cerințelor, însă dacă consumul se produce seara și noaptea, atunci panourile vor fi eficiente în sistemul prosumator, ca să vă scadă cheltuielile cu facturile curente la energie electrică.

 

Cât produce un sistem fotovoltaic de 3 kW în diferite luni ale anului

Conform analizei Solargis , care a folosit parametrii ca radiația solară, numărul mediu de zile însorite pe parcursul unui an, temperatura medie a aerului sau temperatura medie de la nivelul solului pentru a determina astfel cantitatea reală de energie solară transmisă de Soare către Pământ, în România, se recomandă ca panourile fotovoltaice să aibă o orientare către sud și o înclinație de 34-35 de grade, întrucât înclinarea optimă este dată de o formulă simplă: latitudine (minus) 10 grade.

Pentru sistemele de panouri fotovoltaice cu înclinare flexibilă, atunci unghiul optim este de 53 de grade iarna și de 25 de grade vara, atât timp cât panourile sunt orientate către sud.

Dacă luăm exemplu orașul Brașov, un sistem de 3kW poate produce în medie pe an 3644 kWh, adică o medie de 303 kWh pe lună, cu vârfuri de producție de peste 300 kWh din aprilie până în septembrie, și aproape de 400 kWh pentru iulie și august, cele mai călduroase luni din an.

LUNĂ CAT PRODUCE UN SISTEM FOTOVOLTAIC DE 3 KW ROMÂNIA 
PE LUNĂ KWH/LUNĂ
Ianuarie182
Februarie204
Martie292
Aprilie316
Mai325
Iunie345
Iulie376
August384
Septembrie320
Octombrie282
Noiembrie208
Decembrie160
Total3644
Medie303

Acestea sunt doar o serie de estimări bazate pe datele privind lumina soarelui din anii precedenți, așadar luați în considerare faptul că producția de energie electrică verde poate fi parțial condiționată de condițiile meteorologice și atmosferice.

output-panouri-fotovoltaice-3kw-brasov.png

Foto statistică pe luni de aici: https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/ 

 

Costul unui sistem fotovoltaic de 3 kW

Pe piața locală au apărut o serie de produse care pot deveni un sistem fotovoltaic de 3 kW, care au eficiență mai scăzută sau mai mare, de la producători diverși. Diferențele dintre panourile fotovoltaice trebuie tratate prin compararea componentelor, dar și în funcție de gospodăria unde le veți monta.

În general, costul unui sistem fotovoltaic de 3 kW variază între 4.500 euro și 6.000 euro, costuri care cuprind inclusiv proiectarea, instalarea, gestionarea documentelor și asistența.

În România, există prin Administrația Fondului de Mediu, programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE, care înseamnă un sprijin financiar de 20.000 de lei, doar pentru adresa din cartea de identitate a solicitantului - persoană fizică.

Totodată, există mai multe bănci prin care se poate obține finanțarea unui sistem fotovoltaic, însă trebuie să luați în considerare faptul că în funcție de suprafața disponibilă, proiectele pot varia ca preț final, de aceea este nevoie de expertiza unei echipe tehnice, pe care o puteți solicita la Charger.ro, aici .

 

Suprafața necesară pentru un sistem fotovoltaic de 3 kW

Panourile care se instalează pentru un sistem fotovoltaic de 3kW au o putere variabilă între 280W și 550W, iar suprafața unui singur panou poate fi între 1.65 mp și 2.6 mp. Pentru o astfel de configurație aveți nevoie de o suprafață utilă minimă necesară de 18mp.

cum-functioneaza-panourile-fotovoltaice.jpg

 

Cum poți reduce cheltuielile cu ajutorul panourilor fotovoltaice

Dacă aveți posibilitatea de a instala panouri fotovoltaice, trebuie să știți că generarea necesarului de energie electrică curată în regim propriu reprezintă o modalitate eficientă de a economisi bani la factura de electricitate.

Două moduri prin care puteți avea facturi mai mici:

  • Energia solară folosită ca sursă de energie, încercând să depindeți cât mai puțin de furnizorul de energie.
  • Calitatea de prosumator, prin care atunci când sistemul fotovoltaic produce mai multă energie decât folosiți, excesul va fi reintrodus în rețeaua electrică națională și vândut practic la un preț stabilit anterior, numit tarif de alimentare.

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont