article image

14 iun, 2023

Oana Vasiliu

Cât costă un panou fotovoltaic?

Prețurile pentru un sistem fotovoltaic diferă în funcție de mai multe variabile, însă un preț estimativ mediu este de 1100eur/kW.

Prețurile pentru un sistem fotovoltaic diferă în funcție de mai multe variabile, însă un preț estimativ mediu este de 1100eur/kW. Pentru un sistem fotovoltaic de 4kW, necesar unei case la curte cu 1 etaj, 3 dormitoare și acoperiș în pantă sau terasă, un preț estimativ mediu este de 4400 de euro, fără TVA. Astfel, îți vei putea alimenta fără costuri suplimentare pe factura la energie, electrocasnicele prezente în bucătărie, televizorul, mașina de spălat, laptopul sau telefonul mobil.

În orice situație, aveți nevoie de expertiza unei echipe tehnice, pe care o puteți solicita la Charger.ro, aici .

Costul unui sistem fotovoltaic

Există deja o serie de produse care pot deveni sistem fotovoltaic de diferite capacități, cu eficiență mai scăzută sau mai mare, de la producători numeroși. Diferențele dintre panourile fotovoltaice trebuie tratate prin compararea componentelor, dar și în funcție de locația unde le veți monta.

În general, costurile centralelor fotovoltaice variază în funcție de dimensiunea sistemului, eficiența panourilor și a invertorului, costurile de instalare și întreținere. Este important să luați în considerare toți acești factori pentru a determina costul total al instalației panourilor fotovoltaice și dacă aceasta este o opțiune viabilă pentru nevoile și bugetul dumneavoastră.

Costul unui panou fotovoltaic poate fi influențat de următoarele variabile:

  1. Dimensiunea panoului: Costul panoului fotovoltaic crește odată cu creșterea dimensiunii sale. Cu toate acestea, costul pe watt (unitatea de măsură a capacității de producție a energiei) poate scădea odată cu creșterea dimensiunii panoului.
  2. Tipul de celule fotovoltaice: Există mai multe tipuri de celule fotovoltaice disponibile pe piață, inclusiv celule monocristaline, policristaline și celule amorfe. Celulele monocristaline sunt de obicei cele mai eficiente și, prin urmare, cele mai scumpe, în timp ce celulele policristaline și amorfe sunt mai ieftine, dar și mai puțin eficiente.
  3. Gradul de eficiență: Panourile fotovoltaice cu o eficiență mai mare generează mai multă energie electrică pentru o suprafață mai mică, dar pot fi mai scumpe decât cele cu o eficiență mai mică.
  4. Fabricantul: Costul panourilor fotovoltaice poate varia în funcție de producător și de calitatea materialelor utilizate.
  5. Instalarea și echipamentele asociate: În plus față de costul panourilor fotovoltaice în sine, instalarea, echipamentele și costurile asociate, cum ar fi cablurile și invertoarele, tablourile și echipamentele de protecție pot crește costurile totale.

Atunci când cereți o ofertă, trebuie să verificați dacă costurile finale cuprind inclusiv proiectarea, instalarea, gestionarea documentelor și asistență. 

panouri-fotovoltaice.jpg

Există mai mulți factori de cost implicați în instalarea și utilizarea panourilor fotovoltaice. 

O ofertă completă a unui proiect și a unei instalări pentru un sistem fotovoltaic de 4kW, cu prețul de aproximativ 4400 Euro, după cum am stabilit mai sus, include:

  1. Costul panourilor fotovoltaice și al invertorului: Acesta este costul direct al achiziționării panourilor fotovoltaice și al invertorului. Costul variază în funcție de dimensiunea, calitatea și eficiența panourilor. 
    Panouri   aprox. 1,200 € 
    Invertor   aprox. 550 € 
     
  2. Costul sistemului de montaj: Panourile fotovoltaice trebuie montate pe un suport și conectate la rețea sau la baterie. Costul acestui sistem de montaj depinde de tipul de structură și de dimensiunea sistemului.
    Structură   aprox. 200 € 
    Materiale Electrice   aprox. 680 € 
     
  3. Costul bateriilor: Dacă doriți să vă alimentați cu energie solară în afara rețelei sau să vă asigurați alimentarea electrică în cazul în care rețeaua nu funcționează, ar putea fi necesare baterii de stocare a energiei solare.
    Baterii aprox. 1000 € sau 20% din costul total al proiectului plus  instalării
     
  4. Costul instalației: Instalarea panourilor solare poate fi costisitoare, deoarece necesită expertiză și echipamente specializate.
    Instalare aprox. 600 € 
     
  5. Costurile complete versus amortizarea investiției: utilizarea panourilor solare poate reduce costul facturilor de energie electrică, iar acesta este un beneficiu important de luat în calcul. Cu toate acestea, trebuie să luați în considerare și costurile inițiale și de întreținere pentru a determina dacă instalația panourilor fotovoltaice este rentabilă pe termen lung.

Este important de menționat că prețul per unitate scade împreună cu puterea totală a sistemului. Cu cât proiectul va fi mai mare, cu atât costul per unitate al panourilor, invertorului sau al instalației va scădea chiar și cu până la 20% în proiecte de tip rezidențial. De asemenea, prin achiziționarea unui proiect complet de la un singur integrator, precum Charger.ro, poți reduce costurile percepute pe fiecare etapă a proiectului. 

În plus, pentru a depune și documentația completă de prosumator, veți primi un cost suplimentar de doar aproximativ 400 Eur. 

Charger.ro te ajută cu toate acest servicii, plus o vizită gratuită în locație chiar și înainte de primirea ofertei inițiale. 

Sprijin financiar pentru panouri fotovoltaice

Prin Administrația Fondului de Mediu, se derulează în prezent programul CASA VERDE FOTOVOLTAICE, care înseamnă un sprijin financiar de 20.000 de lei, doar pentru o locație de la adresa din cartea de identitate a solicitantului - și doar pentru persoane fizice. 

Dacă nu vă încadrați la acest program, există mai multe bănci prin care se poate obține finanțarea unui sistem fotovoltaic. Pentru a accesa acest tip de finanțare, aveți nevoie înainte de o echipă tehnică care să vă calculeze toate costurile unui sistem fotovoltaic. Echipa Charger.ro vă poate ajuta, detalii aici

Charger.ro îți oferă o vizită în locație gratuit pentru a evalua din punct de vedere tehnic și financiar și primi o ofertă dedicată nevoilor tale. În plus, suntem alături de tine la fiecare pas, de la proiectare până la depunerea documentației finale și chiar și în utilizare. 

Chiar și după finalizarea proiectului și punerea în funcțiune, te poți abona la servicii de curățare a panourilor, mentenanță și conectare cu device-uri suplimentare din casa ta. 

costuri.jpg

Cum poți reduce cheltuielile cu ajutorul panourilor fotovoltaice

Panourile fotovoltaice pot reduce semnificativ facturile de energie electrică și pot ajuta la economisirea banilor pe termen lung. 

Iată câteva beneficii prin care panourile fotovoltaice pot ajuta la reducerea cheltuielilor sau un consum mai eficient de energie:

  1. Producerea energiei electrice: panourile fotovoltaice generează energie electrică din energia solară și pot reduce sau chiar elimina dependența de sursele tradiționale de energie electrică, cum ar fi rețeaua electrică. 

    Poți reduce cu până la 70% costurile la facturile de energie electrică la tine acasă. În cazuri excepționale, facturile pot fi reduse chiar și cu 100%, și poți câștiga chiar și  economisi bani din producția de energie, devenind prosumator. Cu toate astea, trebuie să ții cont de suprafața acoperișului tău, orientarea casei dar, și un consum responsabil și echilibrat. 
     
  2. Sistem de stocare a energiei: bateriile de stocare pot fi utilizate pentru a stoca energia electrică generată de panourile solare în timpul zilei și pentru a o utiliza în timpul nopții sau atunci când nu există soare. 

În momentul în care iei decizia de a investi suplimentar în baterii, iei decizia de a nu mai depinde de infrastructura publică sau contextul actual de instabilitate pe piața energiei - unde costurile se modifică rapid. Astfel, poți scapa de grija consumului și mai ales a facturii aferente pentru că, prin intermediul unei baterii poți dispune de propria energie pe care o poți redirecționa atunci când ai nevoie de ea. 

Pentru un sistem fotovoltaic de 4kW poți incorpora o baterie de 5kW, sau chiar 10 kW, adică te poți uita la facturi în valoare de 0 Ron pe tot parcursul anului.

  1. Vânzarea excesului de energie electrică (prosumator): dacă sistemul solar generează mai multă energie electrică decât este necesar pentru utilizare, aceasta poate fi vândută rețelei electrice și poate fi utilizată pentru a reduce facturile de energie electrică.

    Din 2022 au apărut schimbări importante în legislația pentru prosumatori. Prosumatorii casnici beneficiază de o compensare cantitativă a energiei electrice produse de sistemul fotovoltaic. Astfel, energia produsă și injectată în rețea în lunile însorite poate fi consumată în perioadele mai ploioase.
     
  2. Îmbunătățirea eficienței energetice: în combinație cu panourile solare, îmbunătățirea eficienței energetice a casei, cum ar fi utilizarea becurilor LED și a aparatelor electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, poate reduce consumul de energie electrică și poate reduce facturile de energie electrică.

    Charger.ro îți stă la dispoziție cu soluții suplimentare pe care le poți conecta la sistemul fotovoltaic, precum stații de încărcare pentru mașina electrică, pe care ți-o poți alimenta strict de la soare. În plus, implementarea de alte electrocasnice sau produse eficiente la tine acasă, te ajută să reduci consumul, ceea ce înseamnă că acum poți produce mai multă energie pe care o poți stoca sau „vinde”. 
     
  3. Durabilitate și costuri de întreținere reduse: panourile fotovoltaice nu necesită multă întreținere și au o durată de viață lungă, reducând costurile de întreținere pe termen lung.

În plus, sistemele sunt detașabile și pot fi mutate cu ușurință, fiind astfel adaptabile oricăror spații. Pot fi montate pe acoperișuri sau pe sol cu condiția să respecte anumite specificații tehnice. În plus, pot fi montate oriunde, la sat sau oraș, adică puteți produce energia electrică și în zone neacoperite de rețeaua națională. 

Nu uitați că este important să luați în considerare dimensiunea sistemului, costurile inițiale și de întreținere, precum și economiile potențiale pentru a determina dacă instalarea panourilor fotovoltaice este o opțiune viabilă pentru a reduce cheltuielile.

Intră în contact cu un consultant Charger.ro și calculează împreună cu el, costurile complete și randamentul investiției tale, în funcție de casa ta și stilul tău de viață! În plus, programează o vizită gratuită în locație împreună cu consultantul tău. 

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont