article image

19 iun, 2023

Oana Vasiliu

Profil de client - Instalare de stații de încărcare în locație tip office

Studiul de caz prezintă principalele caracteristici ale instalării stațiilor de încărcare, precum și etapele procesului de achiziționare și montare în parcarea subterană, pe spațiile dedicate companiei Viterra.

Charger.ro, primul integrator de soluții și servicii pentru industria energiei verzi din România, prezintă un studiu de caz al unui profil de client pentru care s-au instalat stații de încărcare în locație de tip office, cu parcare subterană, într-o clădire de birouri cu o vechime de maximum 10 ani, pe locuri de parcare specifice. 

 

Context

Tipul de locație: clădire de birouri cu parcare subterană

Tipologia locației: subsol + parter + 7 etaje

Funcțiunea principală locației: clădire de birouri + funcțiuni tip HORECA

În mod normal, amplasarea stațiilor de încărcare a mașinilor electrice într-o parcare subterană se face cât mai aproape de panoul electric, pentru a scurta circuitele electrice, însă în cazul unor locuri de parcare pre-definite în alte zone, echipa tehnică Charger.ro s-a deplasat în locație, pentru a găsi cea mai bună variantă a instalării stațiilor în condițiile date.

Alegerea stației de încărcare a fost aleasă dintr-o suită de 3 soluții similare pe baza prețului și notorietății brandului.

 

Localizarea stațiilor de încărcare

Poziția stațiilor de încărcare a fost aleasă în funcție de locurile de parcare puse la dispoziția clientului de către clădirea de birouri, astfel încât să fie toate grupate unul lângă celălalt, câte o stație pentru fiecare loc de parcare. 

În urma analizei, s-a constatat că cele patru stații pot fi alimentate din tabloul general al clădirii, iar stațiile de încărcare au fost instalate la o distanță de aproximativ 100m de tabloul general, ceea ce a necesitat dimensionarea unui cablu mai mare pentru a reduce pierderile de tensiune. 

Pentru acest proiect, a fost necesar să se elaboreze un proiect tehnic pentru instalațiile electrice necesare, care ulterior a fost folosit pentru lucrările de instalații ce au urmat.

 

Produse achiziționate

Tip: ABB 6AGC081280

Putere: 22kW

Număr: 4

Parametrii luați în considerare: 

  • stațiile să fie compatibile cu majoritatea mașinilor electrice disponibile pe piața din România (de aceea s-a ales stația de 22kW)
  • statiile să fie accesibile doar cu ajutorul unui card cu RFID pentru a putea fi deblocate de angajații Viterra

Stațiile de încărcare au fost alese în funcție de numărul estimat de mașini electrice care ar putea fi utilizate în clădire. Acestea deservesc unui număr de 4 locuri de parcare, accesibile angajaților Viterra. 

Datorită puterii instalate, ele pot deservi mai mult de 4 mașini electrice, prin prisma timpului de încărcare redus oferit de instalația de 22kW.

Frecvența încărcării mașinilor electrice: mașinile vor fi încărcate zilnic 

Caracteristicile tehnice ale mașinilor electrice, puterea maximă de încărcare și tipul conectorului: tipul de mașini electrice care se vor încărca de la stațiile ABB instalate sunt Mazda CX-60 Plug-In Hybrid, ce au un on-board charger de 7,2kW, cu un conector Type2.

 

Evaluarea impactului

Date referitoare la utilizarea stațiilor de încărcare: stațiile de încărcare sunt utilizate în zilele lucrătoare de către angajații companiei

Satisfacția utilizatorilor: sunt mulțumiți de achiziția făcută și de cum a decurs instalarea și montarea stațiilor. Acesta au fost date spre folosință în urma unui training a personalului companiei care are în dotare mașină electrică/plug-in hybrid.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră: mașinile Plug-in Hybrid din portofoliul companiei au realizat reducerea emisiilor de CO2 de până la 33g/km (cifre WLPT) 

 

 



 

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont