article image

27 sep, 2023

Oana Vasiliu

Perspective asupra investițiilor verzi. România vs Germania

Germania tocmai a anunțat un pachet de măsuri care înseamnă un pas semnificativ în direcția atingerii obiectivelor sale climatice în sectorul transporturilor printr-o nouă subvenție de stat pentru încărcarea vehiculelor electrice cu energie solară.

Cu un fond de finanțare de până la 500 de milioane de euro, inițiativa Germaniei este o componentă critică a strategiei guvernului de a trece la electromobilitate în efortul de a reduce emisiile de carbon și de a promova un viitor mai sustenabil.

 

Care este modelul Germaniei privind energia verde?

- Finanțare de până la 10.200 euro

Finanțarea vizează proprietarii de locuințe care dețin un vehicul electric sau l-au comandat deja și urmează să îl primească. Subvenția acoperă achiziția și instalarea unei stații de încărcare, în combinație cu un sistem fotovoltaic și o unitate de stocare a energiei solare. Grantul oferit este de până la 10.200 de euro, care reprezintă aproximativ o treime din costul total, dar a fost conceput pentru a încuraja utilizatorii de mașini electrice să își încarce vehiculele cu energie solară produsă independent și ecologic.

 

- Încărcare bidirecțională

Proprietarii pot obține subvenția completă dacă bateria mașinii lor poate servi ca o rezervă din care puterea poate curge înapoi în rețea sau poate fi folosită în casă. Acest concept, cunoscut sub numele de încărcare bidirecțională, optimizează utilizarea energiei generate și îmbunătățește stabilitatea rețelei, dar și reduce dependența de fluctuațiile prețurilor la energie electrică.

 

- Impactul asupra electromobilității

Noul program de subvenții reprezintă un pas semnificativ a Germaniei în eforturile sale de a promova electromobilitatea. Prin stimularea utilizării energiei solare pentru încărcarea mașinilor electrice, inițiativa nu promovează doar adoptarea vehiculelor electrice, ci și încurajează utilizarea surselor de energie regenerabilă.

 

Situația actuală din România

- Programul Rabla Plus

De la 1 septembrie, persoanele fizice, juridice și UAT-urile se pot înscrie în programele Rabla și Rabla Plus. Bugetele alocate sunt de 222.457.000 lei, respectiv 272.468.500 lei, însă conform unui comunicat recent al AFM, bugetul pentru firme din Rabla Plus a fost epuizat momentan.

Cei înscriși în Rabla Plus pot beneficia de un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou, dacă predau spre casare unul sau două autovehicule uzate.

Cuantumul finanţării este de:

  • 51.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat;
  • 54.000 de lei pentru un autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen şi 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP, pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, în schimbul casării a două autovehicule uzate.

Pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani şi/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară casat, se adaugă un ecobonus de 1.500 lei.

Ecotichetul se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depăşeşte suma de 75.000 euro, cu TVA inclus.

Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Ecotichetul pentru achiziţionarea unei motociclete electrice este de 26.000 lei.

Calendarul și alte detalii pentru sesiunile de înscriere sunt disponibile pe site-ul Agenției Fondului de Mediu.

 

- Programul Casa Verde

În acest moment, programul Casa Verde a fost suspendat în instanță, ca urmare a unei Hotărâri a Curţii de Apel Oradea într-un dosar deschis de una dintre firmele care nu a fost validată ca şi instalator. Instituţia susţine că întreaga procedură a fost respectată şi va depune toate eforturile pentru reluarea programului.

Totodată, separat de acest dosar în instanță, amintim că Ministerul Mediului a anunțat că a sesizat Parchetul general pentru posibila scurgere de date în programul Casa Verde, conform Hotnews.ro.

Digi24 menționează că Programul Casa verde are un număr important de beneficiari anul acesta, mai exact 86.000 de oameni care vor să-și instaleze panouri fotovoltaice și au fost validați pe platforma pusă la dispoziție de AFM, pentru care au solicitat până la 20.000 de lei pentru a-și instala astfel de panouri. 

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont