11 apr, 2023
Oana Vasiliu
Componenta SMART a început să fie din ce în ce mai prezentă în planurile urbanistice locale, pentru autorități și companii deopotrivă
Componenta SMART a început să fie din ce în ce mai prezentă în planurile urbanistice locale, pentru autorități și companii deopotrivă. Un raport recent al firmei de consultanță Vegacomp Consulting notează că în 2021, România număra 860 proiecte din categoria smart city, adunate din 124 de orașe, iar privind comparativ, creșterea este semnificativă de la an la an, compania oferind acest tip de studiu din 2018.
Integrarea acestor tehnologii, care deseori cuprinde iluminatul public, bănci inteligente care permit încărcarea telefonului, stații de încărcare mașini electrice sau stații încărcare biciclete și trotinete pentru folosirea transportului alternativ electric, sunt o parte dintre cele mai uzuale cerințe în ceea ce privește un echipament smart city.
Însă nu doar autoritățile publice sunt parte din transformarea spațiului într-un „oraș inteligent”, ci și companiile private care își regândesc acum spațiile - fie prin renovări semnificative care să cuprindă și elemente SMART, fie prin proiecte de la zero, cu o componentă de sustenabilitate ridicată.
Deși infrastructura rutieră este încă precară în majoritatea orașelor din România, numărul posesorilor de biciclete și trotinete a crescut constant, transformându-le în mijloace de transport fiabile. Componenta electrică a acestora face ca pasagerul să depună efort fizic redus pentru a le manevra.
Gândit ca parte dintr-un echipament smart city, o stație de încărcare biciclete și/sau trotinete electrice ar aduce valoare adăugată locației dumneavoastră, pentru că posesorii își pot astfel securiza parcarea și încărca în același timp vehiculul pe două roți.
Infrastructura tradițională de andocare pentru biciclete poate fi costisitoare de implementat, necesită lucrări suplimentare și de cele mai multe ori, ocupă foarte mult spațiu. Stațiile de încărcare biciclete și/sau trotinete electrice ca echipament smart city rezolvă toate aceste aspecte, plusând totodată cu un design special.
Tehnologiile au avansat suficient de mult astfel încât să puteți găsi o stație de încărcare potrivită pentru spațiul disponibil. Recentele inovații în acest domeniu dau posibilitatea să aveți un echipament smart city integrat în proiectul de arhitectură care să se potrivească din toate punctele de vedere. Totodată, în funcție de tipul de stație de încărcare ales, există opțiuni inclusiv pentru încărcare solară, așadar costurile ulterioare sunt și mai mici, iar un sistem extins de baterii ajută ca soluția să poată suporta încărcarea continuă a trotinetelor și bicicletelor până la 3 zile.
Majoritatea stațiilor de andocare sunt robuste și lasă cea mai mare parte a unei biciclete expusă, problemă care se poate rezolva cu o stație compactă. Bicicletele și trotinetele sunt securizate aproape una de cealaltă - făcându-le pe fiecare mai puțin izolate - și mult mai greu de vandalizat.
Când oamenii merg cu bicicleta sau trotineta electrică în loc să conducă, reduc consumul de gaz și poluarea, contribuind la îmbunătățirea calității aerului și a mediului, având totodată beneficii și pentru propria sănătate.
Dacă aveți în plan un echipament smart city sau vreți mai multe detalii despre cum puteți integra elemente de tehnologie SMART în spațiul dumneavoastră, contactați-ne la connect@charger.ro
Distribuie