article image

6 feb, 2024

Charger

Evoluția brandurilor auto către producția strict de mașini electrice

Piața de mașini electrice este într-o continuă evoluție și a captat atenția din ce în ce mai mult a consumatorilor și a industriei auto. Aceasta oferă o alternativă ecologică la mașinile cu motoare cu combustie internă și prezintă numeroase avantaje.

În țări precum Norvegia, mașinile electrice au câștigat popularitate, înregistrându-se un număr semnificativ de vehicule electrice pe șosele datorită emisiilor zero de poluare. În România, totuși, această piață este încă în dezvoltare, cu un număr mai mic de mașini electrice în comparație cu alte țări europene.

 

Mașinile electrice sunt propulsate de motoare electrice și utilizează baterii pentru a stoca și furniza energia necesară. Avantajele includ zero emisii de gaze cu efect de seră, costuri mai scăzute de exploatare datorită reducerii cheltuielilor cu combustibilul și întreținerea simplificată.

Cu toate acestea, piața de mașini electrice a cunoscut fluctuații, inclusiv perioade de creștere și descreștere a vânzărilor. Aceste fluctuații pot fi influențate de diverse factori, precum evoluția prețurilor, disponibilitatea infrastructurii de încărcare și sprijinul guvernamental pentru adoptarea vehiculelor electrice.

Cu creșterea preocupărilor legate de mediu și avansarea tehnologiei, piața de mașini electrice este într-o continuă transformare. Mai multe companii auto dezvoltă modele electrice și investesc în infrastructura de încărcare, ceea ce ar putea contribui la creșterea adoptării acestor vehicule în viitor.

 

În ultimii ani, industria auto a suferit o transformare semnificativă în ceea ce privește tehnologiile de propulsie. Cu preocupări din ce în ce mai mari legate de schimbările climatice și emisiile de gaze cu efect de seră, tot mai multe branduri de mașini au decis să se orienteze către producția strict de mașini electrice. Această schimbare radicală este menită nu numai să reducă amprenta de carbon a industriei auto, dar și să satisfacă cererea tot mai mare pentru vehicule mai ecologice.


 

Branduri cunoscute și schimbarea lor către mașinile electrice

 

În urma tranziției globale către vehicule electrice și creșterea preocupărilor legate de mediul înconjurător și sustenabilitate, numeroase companii producătoare de mașini au anunțat planuri de trecere la producția strict de mașini electrice sau extinderea semnificativă a gamei lor de vehicule electrice. Iată peste zece dintre aceste companii:

  

 • Tesla - Pionierul vehiculelor electrice

 Tesla, condusă de Elon Musk, este fără îndoială unul dintre cei mai importanți pionieri în industria vehiculelor electrice. Compania și-a început activitatea cu Roadster, un vehicul sport electric, și a continuat să dezvolte modele precum Model S, Model 3, Model X și Model Y. Aceste mașini au stabilit standarde în ceea ce privește autonomia și performanța vehiculelor electrice, atrăgând atenția consumatorilor din întreaga lume, iar Tesla continuă să joace un rol crucial în popularizarea vehiculelor electrice. 

 

 • Volkswagen Group - Transformarea către mașinile electrice

 Brandul german Volkswagen a anunțat o schimbare semnificativă către mașinile electrice în urma scandalului Dieselgate. Rămânând unul dintre cei mai mari producători auto din lume, Volkswagen Group și-a anunțat angajamentul de a dezvolta o serie de modele electrice sub mărci precum Volkswagen, Audi și Porsche.

Compania și-a propus să devină lider pe piața vehiculelor electrice și să lanseze mai multe modele în această categorie. Modelul ID.3 a fost un pas important în această direcție, iar alte modele precum ID.4 și ID.BUZZ au urmat.

  

 • Ford - Focus pe vehicule electrice

 Ford, unul dintre cei mai vechi producători de automobile din lume, și-a manifestat interesul pentru vehiculele electrice. Ford a anunțat o investiție masivă în vehicule electrice și a lansat modelul electric Mustang Mach-E și pickup-ul electric F-150 Lightning - reprezentând un pas semnificativ în direcția mașinilor electrice pentru brand-ul american.

 

 • Mercedes-Benz - Noul brand EQ

 Mercedes-Benz a lansat noul brand EQ pentru gama sa de mașini electrice. Acest brand include modele precum EQC și EQS, care demonstrează angajamentul Mercedes față de tehnologia electrică. Acest producător german de mașini de lux intenționează să ofere o gamă variată de opțiuni de mașini electrice pentru clienții săi.

 

 • General Motors (GM) 

GM și-a anunțat planurile de a deveni complet neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040 și a lansat modele electrice sub marca Chevrolet și Cadillac.

 

 • NIO - NIO

NIO a intrat pe piața vehiculelor electrice cu modele precum ES6, ES8 și EC6 și are planuri mari de extindere globală.

 

 • Volvo 

 Volvo și-a anunțat obiectivul de a deveni o companie 100% electrică până în 2030 și se concentrează pe dezvoltarea mașinilor electrice sub mărcile Volvo și Polestar.

 

 • Rivian 

 Rivian este un producător american de vehicule electrice, cunoscut pentru SUV-ul electric R1S și pickup-ul R1T, care au atras atenția cu design-ul și performanța lor.

  

 • Lucid Motors 

 Lucid Motors a intrat pe piața vehiculelor electrice cu sedan-ul de lux Air și se concentrează pe tehnologie avansată și performanță.

 

 • Hyundai/Kia

Grupul Hyundai/Kia a anunțat planuri ambițioase de a lansa o serie de modele electrice în următorii ani sub ambele mărci, inclusiv Hyundai Ioniq 5 și Kia EV6.

 

 • Porsche 

 Porsche, cunoscut pentru mașinile sport de performanță, a dezvoltat modelul electric Taycan și investește în tehnologie pentru viitoarele vehicule electrice. Porsche a făcut o intrare spectaculoasă în piața mașinilor electrice cu acest model. 

 

Tendințe globale

 

photo-1619722087489-f0b1a6fdbc6d.avif

 

Nu doar brandurile occidentale fac trecerea la mașinile electrice. Branduri chinezești precum Geely au câștigat o cotă semnificativă pe piața auto globală, oferind mașini electrice accesibile și tehnologic avansate. De asemenea, țări precum Maroc au început să dezvolte propriile branduri auto, axate exclusiv pe vehicule electrice.

 Mașinile electrice au devenit un element semnificativ al viitorului industriei auto. Brandurile auto de top din întreaga lume au recunoscut nevoia de a trece la vehiculele electrice pentru a combate schimbările climatice și a oferi opțiuni mai ecologice consumatorilor. Cu dezvoltarea continuă a tehnologiei și investiții masive în cercetare și dezvoltare, mașinile electrice promit să devină o parte din ce în ce mai importantă a peisajului auto global.

 

Cele mai bine vândute modele de mașini electrice la nivel global sunt adesea cele oferite de companii de renume, iar în ultimii ani, Tesla a ocupat o poziție de frunte în această categorie. Modelul Y și Model 3 de la Tesla au dominat piața, fiind recunoscute ca cele mai bine vândute automobile electrice din lume. Cu tehnologia lor avansată, autonomia extinsă și design-ul atrăgător, aceste modele au captivat atenția clienților din întreaga lume. Cu toate acestea, există și alți jucători importanți în industria vehiculelor electrice, precum BYD Qin EV300 și BYD e6, care au înregistrat vânzări semnificative la nivel global. Cu creșterea continuă a popularității mașinilor electrice și dezvoltarea tehnologiilor, piața se schimbă rapid, iar noi modele pot să apară și să concureze pentru poziții de top.


 

Care au fost cele mai bine vândute mașini electrice în România în 2023? 

 • Dacia Spring: Modelul electric Dacia Spring a ocupat prima poziție în topul preferințelor românilor. Cu un preț accesibil și un design atractiv, acesta a fost un succes în piața locală.
 • Renault Megane E-Tech: Renault Megane E-Tech a fost un alt model popular în România în 2023, oferind o opțiune atractivă pentru cei care caută mașini electrice.
 • Volkswagen ID.3: Volkswagen ID.3 a fost bine primit de clienții români, contribuind la creșterea vânzărilor de mașini electrice în țară.
 • Tesla Model 3: Tesla Model 3 a continuat să fie o alegere populară în rândul consumatorilor, demonstrând calitatea și tehnologia marca Tesla.
 • Ford: Ford a avut mai multe modele plug-in în topul vânzărilor, consolidându-și prezența în piața vehiculelor electrice din România.

Aceste modele au contribuit semnificativ la creșterea vânzărilor de mașini electrice în țară în 2023, reflectând interesul crescut al românilor pentru vehiculele electrice. 

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont