article image

8 ian, 2024

Charger

Curățarea panourilor fotovoltaice. Alege servicii complete cu Charger.ro!

Întreținerea panourilor fotovoltaice include și curățarea acestora pentru ca echipamentele să poată funcționa la capacitate optimă. Chiar dacă acest lucru s-ar putea să te sperie, venim cu mai multe soluții către tine.

Există vești bune: curățarea panourilor fotovoltaice nu este atât de dificilă și asigură randamentul optim al instalației tale. În acest articol veți afla cum puteți face acest lucru cu ușurință și cum puteți continua să obțineți cel mai bun randament din sistemul fotovoltaic instalat. Panourile curate generează cea mai mare cantitate de electricitate!

 

În primul rând, puteți apela la Charger.ro pentru servicii complete de mentenanță. Charger este alături de tine pe tot parcursul duratei de viață a sistemelor oferite și instalate, nu doar la început - atât prin garanție, cât și prin extra servicii. 

În plus, există pe piață mai multe companii care oferă soluții specializate în servicii de curățare a panourilor fotovoltaice, chiar și sisteme automatizate pe care le puteți accesa fie prin intermediul nostru sau direct. 

 

Dacă totuși vă încumetați să faceți acest lucru pe cont propriu, iată mai jos recomandările noastre și beneficiile unui sistem fotovoltaic curat: 

 

 

  • De ce să curăț panourile fotovoltaice? Este benefic pentru portofelul dumneavoastră:

 

✨ Panourile curate generează între 3 și 10 % mai multă electricitate;

👷‍♀️  Vă veți recupera cheltuielile pentru curățarea profesională prin performanțe mai bune;

 

 

  • Care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le aplic? 

 

❗️ Opriți complet sistemul înainte de a începe;

⚡️ Nu atingeți cablurile cu apă;

🪜 Cel mai bine este să lucrați de la sol;

 

 

  • Cât de des este necesară o curățare? 

 

🗓️ Frecvența curățării panourilor fotovoltaice poate varia în funcție de mai mulți factori, dar există recomandări generale pentru întreținerea lor optimă:

  • Curățare anuală: Majoritatea experților recomandă curățarea panourilor cel puțin o dată pe an. Acest lucru este valabil pentru panourile fotovoltaice montate în zonele cu un nivel moderat de poluare și murdărie.
  • De două ori pe an: În cazul în care locația ta este expusă la condiții mai aspre, cum ar fi poluarea industrială sau sezonul ploios, curățarea de două ori pe an poate fi o opțiune mai bună.
  • Monitorizare regulată: Pe lângă curățarea periodică, este important să verifici panourile lunar sau trimestrial pentru a vedea cât de curate sunt și dacă se acumulează praf și murdărie în jurul celulelor fotovoltaice.
  • Manualul de utilizare: Consultă manualul de utilizare al panourilor solare pentru recomandări specifice ale producătorului cu privire la frecvența curățării și metodele de curățare potrivite.
  • Dependență de condiții: Frecvența curățării poate varia în funcție de locație și condițiile meteorologice. Zonele cu mai puțină ploaie pot necesita o curățare mai frecventă decât cele cu precipitații mai dese.

 

 

  • Care sunt materiale necesare? 

 

🧹 Perie moale cu mâner telescopic;

💦 Apă fără calcar sau apă de ploaie;

🧽 Șervețel moale sau burete;

🧼 Folosiți numai săpun special sau deloc;

 

 

  • Cât mă costă să curăț sistemul fotovoltaic?

 

💸 Costul de întreținere a panourilor fotovoltaice poate varia în funcție de o serie de factori, precum dimensiunea sistemului, locația și frecvența de curățare. În medie, costul curățării panourilor fotovoltaice se situează între 500 și 1.500 RON pentru un sistem rezidențial tipic de panouri solare. 

Pentru sistemele comerciale mai mari, costul poate varia între 2.000 și 4.000 RON sau chiar mai mult. De asemenea, este important de menționat că unele aspecte, precum metoda de curățare folosită sau accesibilitatea panourilor pot influența costul curățării panourilor. De exemplu, utilizarea unor servicii profesionale de curățare poate implica costuri mai mari decât curățarea panourilor personal. În plus, în zonele cu un cost de trai ridicat, costul curățării panourilor solare poate fi mai mare.



 

Curățarea panourilor solare - este necesară?

man-worker-firld-by-solar-panels_1303-15604.jpg

 

Există argumente pro și contra curățării instalațiilor fotovoltaice. Faptul este că o mare parte din murdărie este deja spălată de ploaie. Dar, mai ales în cazul unui acoperiș plat, praful și murdăria se adună destul de repede pe plăcile sensibile.

Inclinația panourilor fotovoltaice determină cât de ușor alunecă zăpada și ploaia. Acest lucru are deja un efect de curățare asupra majorității instalațiilor fotovoltaice pe un acoperiș înclinat.

 

Cu toate acestea, se recomandă să efectuați o curățare temeinică din când în când. Organizația independentă de cercetare TNO calculează că pierderea randamentului energetic din cauza celulelor murdare se situează între 3 și 10%.

În funcție de suprafața totală a modulelor dvs., curățarea panourilor solare poate deveni repede o muncă istovitoare! Din fericire, nu trebuie să se întâmple prea des și, cum aminteam și mai sus - există servicii pentru asta, chiar din partea Charger.ro! 

 

Doriți să aflați mai multe despre implementarea unui sistem fotovoltaic? Solicită acum o ofertă dedicată locației tale. 

 

Să fie curățate profesional sau să o faceți singur?

 

Când vine vorba de instalații electrice, recomandarea noastră este întotdeauna să apelați la soluții profesioniste. În plus, nu toată lumea are schele în locație sau echipamentul de siguranță potrivit pentru a urca pe acoperiș.

 

Regula de bază pe perioada unui an este:

Cu o îmbunătățire a randamentului energetic de cel puțin 3,5%, puteți recupera costurile unei curățări profesionale. 

Cel mai bun moment pentru a curăța instalația fotovoltaică este la începutul primăverii. Avem cel mai mult soare în România între mai și iulie. Înainte ca soarele să devină mai puternic, panourile dvs. sunt gata să funcționeze optim.

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont