article image

4 oct, 2023

Oana Vasiliu

6 motive pentru care toamna este cel mai bun moment de a instala panouri fotovoltaice

Toamna este anotimpul perfect pentru a lua în considerare instalarea panourilor fotovoltaice pe acoperișurile noastre. Deși vara poate părea tentantă din punct de vedere al expunerii la soare, există numeroase motive pentru care toamna este de fapt cea mai bună perioadă pentru a face acest pas important spre utilizarea energiei solare.

În cele ce urmează, vom explora avantajele instalării panourilor fotovoltaice în această perioadă a anului.

  1. Lumină mai uniformă și constantă: toamna aduce cu sine zile cu o lumină mai uniformă și mai constantă în comparație cu vara. Aceasta înseamnă că panourile fotovoltaice pot să producă energie în mod eficient în timpul zilei, fără variațiile bruște de luminozitate sau fluctuațiile de temperatură pe care le întâlnim în timpul verii. Astfel, veți putea beneficia de o producție constantă de energie solară în fiecare zi.
  2. Temperaturi mai scăzute: Panourile fotovoltaice funcționează mai eficient la temperaturi mai scăzute. Chiar dacă toamna aduce cu sine temperaturi mai joase decât vara, aceasta poate fi un lucru bun pentru performanța panourilor solare. Când temperatura crește excesiv în timpul verii, eficiența panourilor poate scădea. 
  3. Scăderea prețurilor: Costurile instalării panourilor solare au scăzut semnificativ, iar această tendință este de așteptat să continue. Instalând panouri fotovoltaice în toamnă, aveți șansa de a beneficia de prețuri mai accesibile.
  4. Pregătire pentru iarnă: Instalarea panourilor fotovoltaice în toamnă vă permite să vă pregătiți sistemul pentru iarnă. Pe măsură ce lunile se scurtează și producția de energie solară scade, puteți evalua eficiența sistemului și efectua eventualele ajustări sau întreținere necesare înainte de a intra în sezonul rece. Acest lucru vă asigură că veți putea maximiza producția de energie pe tot parcursul anului.
  5. Reducerea costurilor de încălzire în timpul Iernii: instalarea sistemului în toamnă înseamnă, de asemenea, că vei avea sistemul tău solar PV configurat în timp util pentru a compensa facturile mari de electricitate asociate cu creșterea consumului de încălzire în timpul iernii. 
  6. Impactul asupra mediului: Utilizarea energiei solare contribuie la reducerea amprentei de carbon și la protejarea mediului. Instalând panouri fotovoltaice în toamnă, veți avea mai mult timp pentru a profita de această sursă de energie curată și pentru a reduce dependența de sursele tradiționale de energie.

 

Care sunt principalele caracteristici ale instalării panourilor fotovoltaice în celelalte anotimpuri din an

Instalarea în primăvară 

Sezonul de primăvară aduce numeroase beneficii. Temperaturile blânde fac instalarea panourilor solare mai confortabilă și pot compensa timpul necesar pentru inspecție și instalare. Instalarea panourilor solare în primăvară vă permite să pregătiți tot ce aveți nevoie pentru vara însorită.

Instalarea în vară 

Panourile solare sunt cele mai eficiente vara, oferind valoare imediată proprietarilor de locuințe. Cu toate acestea, vara implică timp de așteptare ridicat pentru instalare, căldură intensă și prețuri mai mari, deoarece instalarea este foarte solicitată.

Instalarea în toamnă 

Toamna și primăvara aduc aceleași beneficii: temperaturi mai scăzute, timpi mai scurți de așteptare și tarife de instalare mai mici. Toamna este mai eficientă în ceea ce privește absorbția energiei solare deoarece panourile fotovoltaice generează energie solară, sistemul utilizează lumină, nu căldură, pentru a produce electricitate. 

Instalarea în iarnă

Iarna este cea mai puțin optimă perioadă a anului pentru instalarea panourilor solare. Obțineți tarife mai mici și timpi de instalare mai rapizi, dar panourile produc cea mai mică cantitate de electricitate. De asemenea, va trebui să efectuați întreținerea preliminară pentru a vă pregăti acoperișul. Tot iarna, trebuie luat în calcul și pregătirea țiglelor și pentru gestionarea zăpezii și gheții.


Pentru cei care vor să își instaleze un sistem de panouri fotovoltaice,  Charger.ro oferă în pachetul de achiziție o vizită gratuită în locație, precum și serviciile de proiectare, instalare și verificare conform nevoilor existente. De asemenea, Charger.ro vă ajută și să completați întreaga documentație a dosarului de prosumator, astfel încât procesul să fie cât de poate de simplificat pentru dumneavoastră. 

Distribuie

Energia verde, acum mai aprope de tine!
Abonează-te la newsletter-ul Charger.ro și fii la curent cu cele mai noi informații despre produsele noastre!

Cei care au investit în noi

Bravva
Autonom Ventures

Stații de încărcare

Sisteme fotovoltaice

Devino partener

Despre noi

Opțiuni de finanțare

Energy-pedia

Contact

Favorite

Cont